PAVILJOENS VUGHT

In een parkachtige omgeving aan de Rondeweg in Vught ligt een villa, welke begin jaren dertig uit een kenmerkende rode baksteen is opgetrokken. De kwaliteit van de parkachtige omgeving wordt in het ontwerp gecontinueerd binnen de kavel van het bestaande woonhuis. Als onderdeel van dit ‘nieuwe park’ zijn twee paviljoens ontworpen: het tiny office pavilion en een teahouse pavilion, welke allebei op subtiele wijze aansluiting vinden bij het bestaande woonhuis. De twee paviljoens hebben hun eigen identiteit en materiële karakteristieken, en creëren een samenspel binnen het totaalconcept.

Het office pavilion is vormgegeven als een transparant paviljoen, waardoor de ruimtelijke ervaring van de tuin wordt doorgetrokken tot aan de plintzone van het paviljoen. De eenvoudige schuine kap is aan de binnenzijde uitgehold, waardoor er in iedere ruimte een specifieke ruimtelijke kwaliteit ontstaat. De structuur van het paviljoen is georganiseerd rondom een gesloten voorzieningenblok, welke strategisch is gepositioneerd binnen een open vrije werk- en ontvangstruimte. Het blok bevat een aantal dienende functies zoals een pantry, toilet en open haard. Midden in het blok is een bedstee-ruimte gepositioneerd, die ook dienst kan doen als ontspanningsruimte, of spirituele ruimte. Het daklicht, in combinatie met de eenvoudige houten wandbekleding, zorgt voor een sacrale beleving.

De materialisatie van het paviljoen sluit zoveel mogelijk aan bij het bestaande woonhuis. De betonnen plint en het koperen dak schakeert qua kleur met de kenmerkende rode baksteen van het bestaande woonhuis. De gevel van het paviljoen bestaat volledig uit glas in Iroko houten raamkozijnen. Dit zorgt voor een sterke binnen-buitenrelatie, tussen natuur & interieur en tussen bestaand & nieuw. De materialisatie van het paviljoen sluit zoveel mogelijk aan bij het bestaande woonhuis. De betonnen plint en het koperen dak schakeert qua kleur met de kenmerkende rode baksteen van het bestaande woonhuis. De gevel van het paviljoen bestaat volledig uit glas in Iroko houten raamkozijnen. Dit zorgt voor een sterke binnen-buitenrelatie, tussen natuur & interieur en tussen bestaand & nieuw.

Het teahouse pavilion is opgebouwd uit een open gevlochten patroon van staal, dat tevens ook de constructie vormt van het paviljoen, waardoor er een kolomvrij paviljoen is gerealiseerd. Het ronde dak van paviljoen bestaat uit dubbelgekromde glazen delen, welke weer aansluiten op de stalen onderbouw. De gevlochten stalen elementen worden overgenomen door het groen, waardoor er een mooie symbiose ontstaat tussen het groen van het park en de open structuur van het paviljoen.



tiny work pavilion Vught Vught
opdrachtgever  particulier
functie  werk
grootte  60 m2
periode  2016- 2018
ontwerp studio PROTOTYPE
ontwerpteam Jeroen Spee, Jeroen Steenvoorden, Mitchel Verkuijlen, Janne van Berlo
projectteam Ries van den Bosch, Luca Vatteroni, Elisa Cardinali, Rossella Villani
foto's Jeroen Musch
status  opgeleverd