VILLA SCHOORL

Schoorl ligt aan de voet van een van de mooiste duingebieden van het land, een surrealistisch duinlandschap van rust, uitzicht & natuur. Te midden van dit prachtige landschap verrees een donker silhouet, een moderne interpretatie van een schuur als woonboerderij. De volumes spelen aan de buitenzijde een spel met de enveloppe van de hoofdmassa, dit geeft een indrukwekkend sculpturaal beeld. Het materialisatie principe aan de buitenzijde gaat uit van een antraciet metalen afwerking, een combinatie van een geprofileerde geanodiseerde aluminium gevel- en dakplaat en een kopgevel voorzien van een massief stalen huid. Om het karakteristieke beeld van de stalen walshuid te conserveren heeft studio PROTOTYPE het ontwikkelen van een speciale transparante coating geïnitieerd. De schakering van volumes dient als uitgangspunt voor het ruimtelijk concept dat gebaseerd is op het silhouet van een oer-Hollandse huis, deze volumes variëren in grootte & vorm, waarbinnen lichte, donkere, open en besloten woonruimten elkaar op een mooie wijze afwisselen. Tussen deze volumes is een open ruimte gecreëerd, die van binnen naar buiten doorloopt in de vorm van een grote open veranda. Op deze wijze wordt op bijzondere momenten het contact met de natuur versterkt. Aan de binnenzijde zijn de huisvolumes bekleed met een massief stalen huid welke contrasteert met een lichte houten esdoorn afwerking van de vrije ruimte. Verschillende interieurelementen zijn mee ontworpen binnen het concept en vormen een naadloze overgang tussen gebouw & interieur waardoor het geheel aanvoelt als een ruimtelijke puzzel van tijdloze materialen en sferen.

Begane grond

Eerste verdieping



Villa HD Schoorl
opdrachtgever particulier
functie villa
grootte 400 m2
periode 2011-2015
ontwerp Studio PROTOTYPE
ontwerpteam Jeroen Spee, Jeroen Steenvoorden
projectteam Steven Otten, Titus Lammertse, Gijs Suijlichem, Florian Nelemans
status opgeleverd