TRIBUNE ZOUTHAVEN

Uit een marktconsultatie georganiseerd door de gemeente Amsterdam verwierf studio PROTOTYPE de desgin en build opdracht. Studio PROTOTYPE verzorgde niet alleen het gehele ontwerpproces maar was ook verantwoordelijk als (hoofd) uitvoerder voor de uitvoering van de tribune trap. De Zouthaven in Amsterdam heeft de potentie om uit te groeien tot een publieke schakel waar toeristen vanuit de cruiseterminal hun weg vinden richting het centrum, onderdeel van deze schakel is de tribune trap. Het concept gaat uit van een puntvorm, welke op natuurlijke wijze de weg wijst voor de toeristen.

De hoofdvorm voorziet in twee verblijfsplekken aan weerszijde van de (functionele) trap. Een plek georiënteerd op de zon en de andere plek georiënteerd op het water en uitzicht. Op detailniveau grijpen traptreden en de houten zitelementen op subtiele wijze in elkaar. Gesloten bilinga houten delen voor de zitplekken worden afgewisseld met aluminium geprofileerde delen voor de trap. De tribunetrap valt niet op door zijn expressieve vorm, of materiaalgebruik maar juist door zijn eenvoud en op deze wijze één is met zijn omgeving en een meerwaarde vormt voor toekomstig gebruik van de plek.

conceptontwikkeling tribune Zouthaven

bovenaanzicht tribune Zouthaven

Vooraanzicht tribune Zouthaven

aanzicht vanuit water tribune Zouthaven

doorsnede tribune Zouthaven



Tribunetrap Zouthaven, Amsterdam
functie tribunetrap openbare ruimte
grootte 35 m2
periode  2014
ontwerpteam  Jeroen Spee, Jeroen Steenvoorden
projectteam Gijs van Suijlichem, Florian Nelemans
constructeur bureau F. Wiggers
hoofduitvoering  studio PROTOTYPE
status  opgeleverd
fotografie Diederik de Groot