HOUSE W

Aan de oude dorpsweg, de Rijksweg in Duiven staat een charmant woonhuisje, gebouwd begin vorige eeuw. De derde generatie van een familie heeft zich gevestigd in het woonhuis en heeft besloten om het bestaande huis grondig te renoveren en daarnaast een nieuwbouwvolume toe te voegen aan de achterzijde van de woning. Het volume is versprongen ten opzichte van de bestaande woning en fungeert aan de straatzijde als een gesloten object welke het contrast zoekt met het bestaande woonhuis. Aan de tuinzijde opent het woonhuis zich door middel van een royale L-vormige veranda. Een groot venster, voorzien van twee openschuivende puien zorgt voor het contact met de diepe tuin. Als onderdeel van de kapvorm is de schoorsteen opnieuw geïnterpreteerd, binnen dit sculpturale object zijn zowel de lichtkoker als een daklicht geïntegreerd.

In de woning is door diverse ingrepen getracht om het daglicht maximaal naar binnen te halen. De binnenruimten zijn ruimtelijk opgezet rondom een vide. De vide koppelt de begane grond en verdieping en het daglicht zorgt voor een optimale beleving van de geboden sculpturale ruimtelijkheid. Door de verspringing van de twee hoofdvolumes, wordt een gekaderd uitzicht geboden naar de straatzijde. De L-vormige veranda in combinatie met grote schuivende glazen vensters zorgt dat het contact met de diepe tuin wordt versterkt. Het gevelconcept van House W bestaat uit diagonale richtingen en is vertaald naar een houten bekleding bestaande uit western red cedar latten. De afmetingen van de latten zijn zo fijn mogelijk gehouden en zoeken het contrast met de zware baksteen van het bestaande woonhuis. Aluminium profielen zijn ingezet om een subtiele overgangen in materiaal en ruimte te krijgen.

patroon diagonale latten

dwarsdoorsnede



House W Duiven
opdrachtgever  particulier
functie woonhuis
grootte  270 m2
periode  2010-2013
ontwerpteam Jeroen Spee, Jeroen Steenvoorden
projectteam Gijs van Suijlichem, Titus Lammertse, Lou Krabhuis
 Jan Paulus Hoogterp, Jan van der Schaaf
status opgeleverd
bijzonderheid eervolle vermelding Daylight Award 2014